DIROFILARIA (HARTWORM)

Hartworm komt niet voor in Griekenland (behalve in het uiterste noorden) maar wel in vele andere landen rond de Middellandse Zee.

Uit onderzoek is gebleken dat er wel een andere soort hartworm in Nederland voorkomt, de Angiostrongylus Vasorum:

http://www.kalverbos.nl/hartworm.htm

Hartwormen zijn gevaarlijke hondenwormen, ze zoeken hun verblijfplaats in het hart en de longslagaderen waar de worm uiteindelijk een slechte hartfunctie en hartfalen met de dood tot gevolg heeft als er niet op tijd behandeld wordt.

Volwassen wormen kunnen 20cm en soms langer worden.

Besmetting en levenscyclus

Hartwormen worden overgedragen door muggen. Wanneer een besmette mug een hond steekt om bloed te zuigen, geeft hij de larven van de worm door of pikt de larven van de besmette hond op om vervolgens andere honden te besmetten.

De larven reizen 3 a 4 maanden door het lichaam tot ze hun bestemming bereikt hebben. Binnen 3 maanden groeien ze in het hart en de longslagaderen uit tot volwassen wormen die dan op hun beurt weer larven gaan produceren. De larven kunnen ongeveer 2 jaar overleven in de bloedsomloop.

                                                                                                                    De wormen in het hart.

                                     

Diagnose

Tegenwoordig kan via bloedonderzoek gezien worden of er hartwormlarven in de bloedbaan aanwezig zijn.

Andere hulpmiddelen om de hartworm op te sporen zijn echografie en ECG ( Electro Cardiogram)

Ziekte

De volwassen wormen zullen na verloop van tijd onstekingen in het hart en de longslagaderen veroorzaken. Deze ontstekingen leiden tot verdikking van de wanden waardoor het hart harder moet gaan werken om het bloed rond te pompen. Hierdoor onstaat een hogere bloeddruk wat uiteindelijk leidt tot een verminderde hartfunctie die de dood tot gevolg kan hebben.

Symptomen

Duidelijke symptomen van hartworm zijn vaak pas waarneembaar als de ziekte al in een ver gevorderd stadium is en de hartworm al een paar jaar in het lichaam van de hond aanwezig is.

Je kunt stellen , hoe meer symptomen, hoe ernstiger de hond ziek is.

Het 1e teken is vaak:

- Af en toe hoesten

                                                                                                                        

Na verloop van tijd gevolgd door:

- Vermoeidheid

- Chronisch hoesten

- Ademhalingsproblemen, vooral na lichamelijke inspanning.

- Bloedarmoede door beschadiging van rode bloedcellen of nieren.

- Vocht in de buik

- Vermageren

De behandeling

Behandeling van hartworm is niet zonder risico's en dient altijd onder begeleiding en controle van een dierenarts te gebeuren. De behandeling is er op gericht te voorkomen dat te veel wormen in 1x afsterven waardoor ze verstopping/trombose en schock kunnen veroorzaken.

De hond moet gedurende de behandeling zo rustig mogelijk gehouden worden teneinde verstopping in de bloedvaten te voorkomen.

Er kan door de dierenarts gekozen worden voor injecties immiticide die de volwassen wormen doden. Na 6 weken gevolgd door een behandeling die gericht is op het doden van de larven.

Tegenwoordig kiest men er vaker voor om middels een langere wormenkuurd de harworm en larven uit te roeien.

Bescherming tegen besmetting.

Tegen bescherming tegen steken en beten van parasieten als teken en muggen is het belangrijk dat de hond een scalibur protectorband draagt.

Voor u op reis gaat kunt u de hond preventief behandelen met Stronghold, Milbemax of Advocate en dit herhalen wanneer u weer thuis bent.

St. Beter HondenLeven  -  KvK: 20 159 883  -  IBAN: NL97RABO 0 1305 56 041  -  Tel: 0165-557309